Nieuws over publicaties van OpenTaal zoals een nieuwe versie van onze woordenlijst.

Spellingcontrole versie 2.20

Na dit jaar een nieuwe woordenlijst te hebben uitgebracht, is er nu ook de nieuwe spellingcontrole van Stichting OpenTaal. Deze ondersteunt de 400.000 woorden uit de woordenlijst, maar is ook verbeterd m.b.t. vervoegingen, samenstellingen en suggesties. Deze nieuwe versie en meer informatie is op https://github.com/OpenTaal/opentaal-hunspell te vinden. Voor de meeste gebruikers van Firefox, Chrome, LibreOffice, Adobe en Linux worden de bestanden van de Nederlandse spellingcontrole automatisch geüpdatet. Voor meer informatie, zie de README.md en LICENSE.txt bestanden.

Woordenlijst versie 2.20

Stichting OpenTaal heeft een nieuwe woordenlijst gepubliceerd. Deze vrije en open lijst bevat meer dan 400.000 Nederlandse woorden. Op https://github.com/OpenTaal/opentaal-wordlist is de nieuwe versie 2.20 en meer informatie te vinden. Deze is ook via https://github.com/OpenTaal/opentaal-wordlist/releases/tag/2.20.18 als zipbestand te downloaden.

Nieuw is de toevoeging van toponiemen zoals plaats- en straatnamen en Romeinse cijfers. Daarnaast zijn er gangbare woorden die ontbraken toegevoegd maar ook actuele samenstellingen en geheel nieuwe woorden en opgenomen. In de README.md en LICENSE.txt zijn meer details te vinden.

Lange woorden

Bij dezen een tussendoortje uit onze collectie aangaande lange Nederlandse woorden. Momenteel zijn dit de langste woorden die OpenTaal heeft:

lengte woord
50 aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen
48 aansprakelijkheidswaardevaststellingsverandering
46 arbeidsongeschiktheidsverzekeringsmaatschappij
44 werknemersvertegenwoordiger-hoofdbestuurslid
43 commissarissenaansprakelijkheidsverzekering
43 producentenaansprakelijkheidsverplichtingen

De langste woorden die met alleen de linkerhand in te typen zijn, zijn:

lengte woord
15 aardgasreserves
15 gebastaardeerde
15 secretaressedag

Het langste woord voor typen met alleen de rechterhand is:

lengte woord
11 minimumloon

Probeer eens om bovenstaande worden zelf in te typen om te ervaren hoe het voelt om met maar één hand een relatief lang woord te schrijven.

In het Nederlands worden samenstellingen ofwel composities gevormd door twee of meer woorden samen te voegen tot een nieuw woord. In bijvoorbeeld het Engels is dat ongebruikelijk. Daarin worden samenstellingen meestal geschreven door de woorden los achter elkaar te schrijven. Een nadeel van de Nederlandse manier is dat worden zoals aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen niet geheel op het einde van een regel passen. Een oplossing hiervoor is afbreken, maar dat is weer een ander verhaal. Hiervoor heeft Stichting OpenTaal overigens ook een product voor om dit geautomatiseerd te doen.

Mocht het bovenstaande nadere inzichten geven of motiveren om ook woorden bij te dragen, neem dan contact met ons op via onze mailinglijst.

AnySoftKeyboard

In de Nederlandse taal worden samengestelde woorden zoals rioolwaterzuiveringsinstallatie, milieu-investeringsaftrek en winst-en-verliesrekeningen aan elkaar geschreven. Hierdoor heeft voor onze taal meer eisen voor het automatisch aanvullen op toetsenborden van smartphones en tablets.

Verschillende toetsenbordapps ondersteunen al jaren het Nederlands. Helaas biedt geen van die welbekende apps – na herhaalde contactpogingen – de makers van hoogwaardige Nederlandse woordenlijsten de mogelijkheid om hun ondersteuning te verbeteren.

Daarom is in 2016 Stichting OpenTaal tijdens de Week van het Nederlands een project gestart om hier een oplossing voor te vinden. De opensource toetsenbordapp AnySoftKeyboard, die wel aanpasbaar is, was geselecteerd om deze inhaalslag voor het Nederlands te maken.

Een saillant detail is dat een gebruiker per ongeluk toegevoegde incorrecte woorden eenvoudig weer kan verwijderen en niet die tot in lengte van dagen als suggestie krijgen. Verder is deze app veilig omdat er geen gebruikersgegevens met de makers worden gedeeld. Wel is het mogelijk om zelf persoonlijke woordenlijsten over te zetten naar andere apparaten.

 

 

OpenTaal heeft met hulp van Hellebaard in juli 2017 voor AnySoftKeyboard een Nederlands taalpakket gepubliceerd met maar liefst 260.000 actuele en correct gespelde woorden. Androidgebruikers krijgen daardoor de beschikking over een toetsenbord met automatisch aanvullen in het Nederlands van hoge kwaliteit.

Stichting OpenTaal heeft op haar woordenlijst het Keurmerk Spelling van de Taalunie. Verder zijn alle publicaties van deze stichting onder een vrije en open licentie. Hierdoor is het mogelijk op een transparante en snelle manier verbeteringen door te voeren.

Dit taalpakket kan kosteloos worden geïnstalleerd en biedt een QWERTY-toetsenbord voor Nederland en Suriname en een AZERTY-toetsenbord – met binnenkort extra verbeteringen – voor België. Help ons om vrije en open Nederlandse schrijfondersteuning te maken. Doneer belastingvrij aan onze stichting op https://www.opentaal.org/vrienden-van-opentaal